Praktijk Ger Hegger
06-04-2020

Aromatherapie

Oliën van geneeskrachtige planten.

Aromatherapie is een geneeswijze waarbij etherische oliën van geneeskrachtige bloemen, bladeren, wortels, harsen, vruchten en schors worden gebruikt. De olie wordt via koud persen of stoomdistillaat verkregen. Etherische oliën hebben dezelfde eigenschappen als de geneeskrachtige planten waaruit ze gewonnen worden, maar zijn heel geconcentreerd en werken daardoor veel sneller en krachtiger.

Bij etherische oliën kun je denken aan lavendel, ylang ylang, eucalyptus, jeneverbes, den, tijm, wierook enzovoorts. Je kunt het verdampen voor de lekkere geur, een beetje olie op het hoofdkussen of op de pyjama voor een betere nachtrust. Breng je de olie aan op de huid, dan komt de olie via de huidslijmvliezen in de bloedbaan. Erg interessant is inname van kleine hoeveelheden via de vingertop rechtstreeks op de tong. De olie wordt zeer snel via het mondslijmvlies in het lymfesysteem opgenomen en werkt heel krachtig.

Etherische oliën worden ingezet bij slijmvlies infecties van keel, neus, oren; kortom verkoudheden, oorontstekingen, benauwdheden en beginnende longontstekingen. Ze zijn ook zeer effectief bij bestrijden van bacteriële en virale infecties.