Praktijk Ger Hegger
06-04-2020

Orthomoleculaire geneeskunde

Vitaminen, mineralen, spoorelementen, aminozuren, essentiële vetzuren, eiwitten en kruiden.

Orthomoleculaire geneeskunde heeft als doel het lichaam optimale hoeveelheden lichaamseigen voedingsstoffen te verschaffen om op deze wijze ziekteprocessen van zeer uiteenlopende aard gunstig te beïnvloeden en (niet in de laatste plaats) een optimale gezondheid te verkrijgen en te behouden. Een preventief orthomoleculair verantwoorde levenswijze kan veel bijdragen aan een gezond lang leven.

Lichaamseigen voedingsstoffen; vitaminen, mineralen, spoorelementen, aminozuren, essentiële vetzuren, eiwitten en geneeskrachtige kruiden.

Normaal krijgen we via ons eten en drinken voldoende voedingsstoffen binnen en beschikken we over alle noodzakelijke stoffen waarmee ons lichaam bestand is tegen ziekten en zichzelf kan herstellen na dagelijkse activiteiten.

Soms komen we terecht in uitzonderlijke situaties waardoor we extra voedingsstoffen kunnen gebruiken. Denk daarbij aan eenzijdige voeding, lichamelijke- en geestelijke overbelasting, snel opgroeiende kinderen en ook bij een zwangerschap; ze zijn vaak van tijdelijke aard. Van structurele aard zijn het tekorten die geleidelijk ontstaan na ons 40-plus levensjaren. De darmen nemen steeds minder voedingsstoffen op en daardoor zullen er relatieve tekorten ontstaan en hormoonsystemen veranderen. De zogenaamde ouderdomsklachten, eerst als vage klachten en daarna mogelijk ernstige klachten.

Orthomoleculaire geneeskunde wordt toegepast bij medische klachten; variërend van vage- tot ernstige klachten. Een greep uit de vele toepassingen: hormonale huishouding voor vrouw en man, botdichtheid en kraakbeen, cholesterol regeling, wonden en kneuzingen, een groot scala aan ontstekingsprocessen, detox en herstel van organen zoals lever, alvleesklier, nieren en hersenen, maag- en darmklachten, psychische klachten enzovoorts.