Praktijk Ger Hegger
09-01-2023

Asperine

Ben voorzichtig, het is niet zo onschuldig als het lijkt

Salicine uit het wilgenblad

Meer dan 4000 jaar geleden gebruikten de Assyriërs wilgenbladeren om pijnlijke gewrichten te verzorgen. Ook de oude Egyptenaren maakten gebruik van de helende krachten van het wilgenblad door een brouwsel van te maken dat gebruikt werd bij pijn en ontstekingen. De stof salicine uit het wilgenblad heeft een koortsverlagende werking, maar niet de pijnstillende werking die we kennen van aspirine. Moerasspirea is een ander geneeskrachtige plant die hoofdzakelijk wordt ingezet bij spier- en gewrichtsaandoeningen. Moerasspirea bevat salicylzuur en is ontstekingsremmend en ook pijnstillend. Het is een natuurlijke aspirine; de naam aspirine komt van spirea.

Salicine komt uit het plantenrijk en aspirine is chemisch erop lijkend. Op het acetylsalicylzuur dat we vandaag de dag ook als aspirine kennen moeten we nog wachten tot 1897. In de daarop volgende jaren groeide het medicijn uit tot een van de populairste pijnstillers aller tijden. Aspirine behoort tot de NSAID’s en is een antistollingsmiddel, in de volksmond bekend als "bloedverdunner". Een chemische imitatie van een natuurlijke stof kent veel bijwerking en men kan beter voorzichtig zijn in het gebruik.

Aspirine zou hartfalen moeten voorkomen, maar veroorzaakt het juist

Aspirine is het medicijn dat ‘voor-de-zekerheid’ wordt ingenomen om een beroerte en hartziekte te voorkomen, maar onderzoekers hebben ontdekt dat het het risico op hartfalen juist verhoogt.

Ironisch genoeg verhoogt aspirine het risico juist bij degenen die meer kans hebben om het medicijn te slikken. Rokers, zwaarlijvige personen en mensen die lijden aan hoge bloeddruk of die reeds bestaande hartproblemen hebben, lopen een verhoogd risico op hartfalen als ze het medicijn gebruiken.

Hun risico neemt al toe tot 26 procent als ze zelfs maar één van deze risicofactoren hebben, zeggen onderzoekers van de KU Leuven in België.

Ze beoordeelden het risico van het medicijn door meer dan 30.000 mensen te volgen die al een van de risicofactoren voor hartaandoeningen hadden. Ongeveer 25 procent van hen slikte aspirine.

Bron: ESC Hartfalen, 2021; doi: 10.1002/ehf2.13688

Kinderen met koorts, geef nooit een aspirine

Wanneer koorts het gevolg is van een virale infectie kan aspirine 'Reye's syndroom' veroorzaken, een ernstige ziekte die dodelijk kan aflopen. Het Reye-syndroom is een uiterst zeldzame maar ernstige en vaak dodelijke ziekte. De dood treedt in ongeveer 30-40% van de gevallen op als gevolg van een disfunctie van de hersenstam. De ziekte wordt meestal voorafgegaan door een virale infectie met een tussenliggende ziektevrije periode van 3-5 dagen. Meer lezen(?): Aspirine en Reye syndrome.

Aspirine vergroot kans op oogaandoening

Het slikken van aspirine is niet goed voor de ogen. Uit onderzoek blijkt dat ouderen die dagelijks aspirine innemen, meer kans lopen op de oogaandoening maculadegeneratie.

Dat blijkt uit een internationaal onderzoek, geleid door de Nederlandse hoogleraar oogheelkunde Paulus de Jong. De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in het tijdschrift Opthalmology.

Bij maculadegeneratie neemt de gezichtsscherpte af, onder meer omdat lijnen en kleuren vervangen. Op den duur kan het leiden tot slechtziendheid. Normaal gesproken krijgen twee op de honderd mensen maculadegerenatie. Bij mensen die dagelijks aspirine slikken, verdubbelt die kans. Bron: Gezondheidsnet