Afkicken van stress
Het gaat om de balans, zorgzaam voor anderen en kiezen voor jezelf.
We hebben een bepaalde mate van stress nodig om goed te functioneren. Het helpt je om goed te presteren op je werk. Dan ben je alert, geconcentreerd en je kunt veel doen in weinig tijd. Dit is wel tijdelijk want zodra je klaar bent, neemt de spanning weer af.
Wanneer wordt stress ongezond? Een simpel ‘als het teveel is’, is niet voldoende. Het gaat om de balans. Als je een stressreactie hebt gehad, moet je lichaam daarvan herstellen. Hoe heviger de reactie, hoe meer tijd je daarvoor nodig hebt. Heb je veel stressmomenten dan heb je relatief weinig tijd om je te herstellen. En dus stapelt de stress zich als het ware op. Als de balans tussen herstellen en nieuwe momenten kwijt is, is er sprake van ongezonde stress.
Waarom krijg jij een burn-out en een ander niet? Het is meestal een combinatie van persoonlijke- en werkgerelateerde factoren. Artikel lezen?, zie waarom jij en micro pauzes. Heb je moeite met "nee" zeggen en komt "opgeven" niet in je woordenboek voor, dan neem je vaak teveel hooi op je vork en ligt een burn-out op de loer. Dat wil ik echt niet meemaken.
Praktischer tips voor de ochtend
► Heb je 's morgens te weinig tijd? Sta dan elke morgen een kwartier vroeger op. Op die manier begin je rustig aan de dag. Gestreste mensen hebben trouwens de neiging 's avonds te laat naar bed te gaan en 's morgens te lang in bed te blijven. Verander dus die slechte gewoonten.
► Was je gezicht elke morgen met koud water, dat geeft je een kick. Heb je een erg stressvolle dag gehad, neem dan 's avonds een warme douche, vooral op de nek- en rugstreek, dat ontspant.
► Zet onaangename bezigheden vroeg op de dag, op die manier kwel je jezelf niet de hele dag en is het onaangename voorbij.
► Adem diep in en pas de middenrif ademhaling toe. Voel de lucht door de neusgaten naar binnen gaan, dat ontspant. Hou de lucht tekens een langere tijd in de longen. Adem rustig en langzaam uit. Een diepe rustige ademhaling geeft een sensatie van "ontspannen zijn".
De maaltijden
► Neem driemaal per dag de tijd om rustig te eten, grondig te kauwen, de spijzen te genieten en te overdenken dat ze goed zijn voor je gezondheid. Vermijd te veel afleiding, kijk geen TV, zet ook de PC uit, lees geen krant en ook geen post.
Geniet van het eten en gebruik de tijd voor het gezellig samenzijn met je partner, gezin en collega's. Vermijd te veel lawaai tijdens het eten en het werk en luister niet naar de nieuwsberichten.
Je vrienden
► Zorg ervoor dat je geregeld een vriend of vriendin ontmoet met wie je je problemen kan doorpraten. Dat ontlucht en bouwt spanning af.
► Denk positief en omring je met positief ingestelde mensen. Vlucht zuurpruimen, zeurpieten, treurwilgen en kletskousen die alleen negatieve invloed uitstralen. Vergeet niet, morgen is alles weer nieuw, begin er vandaag aan, de stress heeft geen vat op jou.
De werkvloer
► Op je werk kun je je baas of collega's duidelijk maken als je te veel werk hebt liggen of als het te chaotisch is. Grote kans dat ze niet eens hebben gemerkt dat je werk je overspoelt. Blijf niet alleen zitten met je problemen.
► Hou op met 'moeten'. Het lijkt alsof iedereen zoveel van je verwacht en dat alles mis gaat als jij niets doet. Bedenk dat je niet onmisbaar bent. Vaak zijn het niet de anderen waarvan je zoveel moet maar meestal moet je zoveel van jezelf. Je hoeft niet perfect te zijn. Pas je doelen aan, zodat ze haalbaar zijn.
► Durf 'nee' te zeggen. Zeg niet meteen 'ja' als iemand iets van je wil, waar je eigenlijk geen zin in hebt. Vraag tenminste bedenktijd, dat maakt het makkelijker om af te zeggen. Het is heel frustrerend als andere mensen je leven bepalen. Stel grenzen aan wat je wel en niet wil doen. Kies ook eens voor jezelf.
► Zeg 'dat doe ik niet' in plaats van 'dat kan ik niet'. De manier waarop je 'nee' zegt, is minstens zo belangrijk als het daadwerkelijk 'nee' zeggen. Wanneer je zegt 'dat kan ik niet' kan het een zekere mate van onbekwaamheid suggereren. Terwijl de woorden 'dat doe ik niet' juist een gevoel van kracht en overtuiging overbrengen.
Ontspanning
► Gezond zonnen! Neem 15 tot 30 minuten per dag tijd voor een ontspannen wandeling, het liefst in de natuur. Kies bij voorkeur plaatsen met vergezichten. Onrust verdwijnt eerder, een teveel aan adrenaline wordt versneld afgebouwd, pretogen komen sneller terug en je krijgt weer zin om actief te zijn.
► Neem voor korte afstanden de fiets. Met de fiets kun je overal binnendoor en ben je vaak veel sneller dan met de auto. Het is erg goed om beweging te brengen in ons zittend leven. Bovendien krijg je op die manier meer van het o zo belangrijke zonlicht binnen.
► Neem elke dag tenminste een uurtje ontspanning. Doe dan alleen dingen die je graag doet. Zelfs al heb het nog zoveel werk of problemen, neem die dingen ter hand waar je plezier aan beleeft. Op den duur wordt het een gewoonte.
Thuis
► Haal de natuur in huis. Planten nemen spanningen weg en ze zuiveren de lucht. Een sombere sfeer in huis laat je verdwijnen met bloemen, met hun frisse kleuren fleuren ze het geheel op. Schenk jezelf bloemen.
► Breng het licht in je huis. Open de gordijnen en laat de zon binnen schijnen. Ga bij het raam zitten als je een boek leest of TV kijkt. Voldoende zonlicht helpt om de interne biologische klok efficiënter te laten lopen. Te weinig zonlicht kan leiden tot sombere en depressieve stemmingen.
's Avonds
► Denk 's avonds voor het slapen na over de volgende dag. Neem je programma door, maar zet er geen uren bij. Je kan telkens doorstrepen wat gebeurd is. Op die manier raak je niet in paniek als je aan de dag begint. Wees realistisch bij het opmaken van de taken. Zorg er ook voor dat je maar één ding tegelijk probeert te doen en concentreer je ook op die ene bezigheid.
► Probeer gespannen spieren te ontspannen. Breng rust in de ruimte en zet de TV, PC en radio uit. Ga comfortabel liggen of zitten en concentreer je op de spieren. Span eerst de gevoelige spieren 10 tot 20 seconden aan om ze even later los te laten. Denk bewust na bij het ontspanningsproces en voel hoe de spanning wegvloeit. Stel je voor dat er genezend licht doorheen stroomt dat alles ontspant waardoor het lichaam zichzelf kan herstellen.
► Zorg er voor dat je voldoende slaap hebt. Die ligt voor de meesten tussen zeven en acht uur per etmaal. Te weinig slapen is slecht, te lang in bed blijven eveneens. Drink een rust verschaffende thee of een half glaasje rode wijn voor het slapen.