Praktijk Ger Hegger
15-09-2023

HPV en Maagdenprik

Huid- en slijmvlies virussen en baarmoederhalskanker

Huis-, tuin- en keukenwratten, maar ook de genitale wratten worden veroorzaakt door virussen. De human papilloma virussen (HPV) zijn wijdverspreid, er zijn er inmiddels 90 verschillende HPV-typen bekend. Ze zijn grofweg onderverdeeld in 4 groepen; de cutane (huid-) en de mucosale (slijmvlies) typen die weer onderverdeeld worden in laag risico op kanker en hoog risico op kanker.

De mucosale hoog risico-HPV-typen worden vooral overgedragen via geslachtsverkeer, via de hand en de mond. Condooms gebruiken heeft in dit geval dus weinig zin, ook al wordt dit vaak als bescherming gepropagandeerd.

Iedereen komt in aanraking met het laag- en het hoog risico virus; of te wel wordt besmet met het HPV-virus. De meeste mensen merken er helemaal niets van en na 1 jaar is bij 90% van de mensen het virus weer verdwenen. Bij ongeveer 10% ontstaat er een langdurende (langer dan 1 jaar) HPV-infectie. Een aantal krijgt premaligne huidafwijkingen, een enkeling uiteindelijk kanker.

Uitstrijkjes blijven noodzakelijk

En onthoud vooral: uitstrijkjes blijven altijd noodzakelijk. Baarmoederhalskanker is een zeer zeldzaam voorkomende ziekte. Deze kanker krijg je pas nadat je eerst een aantal voorstadia hebt doorgemaakt. Deze voorstadia komen altijd naar voren bij een uitstrijkje. Het overlevingspercentage van vrouwen die meedoen aan het bevolkingsonderzoek waarbij afwijkende cellen zijn gevonden, is bijna 100%.

Andere mogelijkheden

Uit onderzoek blijkt dat de meeste vrouwen het HPV-virus op een natuurlijke manier binnen 6 tot 14 maanden weer uit hun lichaam kwijt raken. Er is meer kans op een chronische HPV-infectie als het afweersysteem langdurig verzwakt is. Er zijn een aantal praktische tips waarmee je het afweersysteem optimaal kunt houden en daarmee het virus kunt aanpakken.

Meer lezen (?) zie HPV artikel

Meer lezen (?) zie HPV-artikel. Het artikel gaat dieper in op baarmoederhalskanker in het algemeen, het verband tussen baarmoederhalskanker en HPV, het HPV-vaccin, de testen met deze vaccins, mogelijke negatieve effecten, de betrokken farmaceutische bedrijven en meer.