Praktijk Ger Hegger
17-07-2022

Toch een griepje?

Griep geneest bij gezonde mensen meestal zonder medische behandeling.

Voorkomen is beter dan behandelen - onverhoopt toch een griepje? Er komt steeds meer wetenschappelijk onderzoek vrij over de gezondheidswaarden van het gebruiken van multivitaminen-en-mineralen op lange termijn. Uit recent Amerikaanse studie (onder 77.000 ouderen) blijkt dat langdurig gebruik van multi's (tien jaar lang) het risico op sterfte door hart- en vaatziekten met 16% kan verminderen.

Er zijn ook steeds meer aanwijzingen dat voldoende vitaminen, mineralen en spoorelementen in het lichaam een rol spelen bij de bescherming tegen diverse aandoening zoals auto-immuunziekten, hart- en vaatziekten, diabetes en bescherming tegen griepvirussen. Wat let ons dan, bedenk dan 'voorkomen is beter dan behandelen'.

Mocht je toch onverhoopt een griepje krijgen, geef het lichaam dan de tijd zodat het afweersysteem de indringer kan aanvallen en opruimen. Griep geneest bij gezonde mensen meestal zonder medische behandeling. De volgende punten zijn desondanks wel goed om te weten.

  • Het belangrijkste is om te luisteren naar de signalen van je lichaam. Wanneer u het liefst onder de wol zou kruipen, is het meestal verstandig om daaraan toe te geven. Neem rust als u zich ziek voelt. Vermijd lichamelijke inspanning. Dit is het belangrijkste middel om goed van je griep af te komen. Neem de rust om gewoon ziek te zijn, en slaap zoveel mogelijk. Doe je dit niet, dan verg je teveel van je lichaam waardoor het de strijd tegen het virus moeilijk aan kan. Dan duurt het langer voor de virusdeeltjes verdreven zijn.
  • Houd bij koorts het vocht in uw lichaam op peil door veel te drinken. Drink veel zuiver water, kruidenthee, rijstewater en groentesappen. Vermijd vruchtensappen, deze bevatten te veel suikers die het immuunsysteem juist onderdrukken.
  • Koorts vertraagt de spijsvertering, het is dus aangeraden om weinig te eten zolang je koorts hebt. Neem ligt verteerbaar eten zoals witte rijst, wit brood, beschuit met eventueel een bouillon als je daar trek in hebt.
  • Voorkom dat uw lichaam afkoelt als u koorts heeft, kleed u behaaglijk aan.

Grijp niet te snel naar koortsremmers

Tegen verschijnselen als koorts en pijn kun je bijvoorbeeld paracetamol nemen. Voor kinderen bestaat er kinderparacetamol. Het zorgt dat je je even wat beter voelt. Voor het slapen gaan kan dit handig zijn, het kan de nachtrust bevorderen.
Grijp niet te snel naar koortsremmers. Koorts is een natuurlijk beschermingsmechanisme dat het menselijk lichaam helpt om bacteriële en virale infecties te onderdrukken en heeft dus een zeer nuttige functie. Het immuunsysteem kan zo sneller en efficiënter zijn werk doen.

Zwangere vrouwen dienen voorzichtig te zijn met paracetamol. Zowel bij volwassenen als bij kinderen werd een verband beschreven tussen frequente inname van paracetamol en piepende ademhaling of zelfs astma.
Volgens onderzoekers kunnen hoge dosissen paracetamol organen zoals de lever en de nieren beschadigen en ook de slijmvlies van de luchtwegen beschadigen. De vraag is nu of paracetamol ook een invloed heeft op de ontwikkeling van de longen van de foetus, zoals de resultaten van hun studie doen vermoeden (zie surftips). Als het echt nodig is om tijdens de zwangerschap een pijnstiller te nemen, zal de arts paracetamol (en niet aspirine) voorschrijven. Maar neem ze dan liever niet dagelijks in. Zie GGZ: Paracetamol en zwangerschap, groter risico op ADHD en autisme.

Kinderen met koorts, geef nooit een aspirine. Wanneer koorts het gevolg is van een virale infectie kan aspirine 'Reye's syndroom' veroorzaken, een ernstige ziekte die dodelijk kan aflopen.

Baby's en koorts, dat kan gevaarlijk zijn. Je spreekt van hoge koorts wanneer de temperatuur van je baby stijgt naar 40 graden of hoger. Een dergelijke hoge temperatuur is voor het lichaam van je baby moeilijk te verwerken en kan nare gevolgen met zich meebrengen. Het kan verstandig zijn om contact op te nemen met de huisarts. De volgende punten zijn goed om te weten:

  • Als je baby goed aan te spreken is en goed reageert dan kun je het prima nog een tijd aankijken. Houd de koorts langer aan, is er sprake van huiduitslag, lusteloosheid, zeer hoge koorts (hoger dan 40 graden), ontstaan er allerlei bijkomende klachten zoals koortsstuipen, dan is het is verstandig om contact op te nemen met de huisarts.
  • Wanneer koorts heel snel heel hoog wordt. Dit kan een teken zijn dat je lichaam de infectie niet goed te baas kan.
  • Bij baby’s van minder dan een maand oud met een temperatuur van meer dan 38°C. Geef ondertussen zo vaak mogelijk borstvoeding, deze bevat belangrijke antistoffen voor je baby.
  • Bij baby’s tussen 1 en 3 maanden oud met een temperatuur van meer dan 38°C als ze ziek lijken. Geef ook hier weer zo vaak mogelijk borstvoeding in afwachting van medische verzorging.

Griep, gebruik nooit pijnstiller met ontstekingsremmers. Wil je toch een pijnstiller nemen, slik bij voorkeur paracetamol bij ipv. NSAID's, zoals ibuprofen, nurofen, naproxen, diclofinac ed. Die verhogen de ACE-2 receptoren van de cellen waardoor virussengemakkelijker de cellen binnendringen. Het blijkt dat deze ontstekingsremmers gebruikt zijn door jongeren die uiteindelijk verslechterden en op de IC beland zijn. Meer lezen(?) Griep - Slik bij voorkeur paracetamol bij coronavirus en geen ibuprofen en The Lancet

Surftips griep en medicijnen