Praktijk Ger Hegger
01-11-2023

Wereldwijde griep

Van Spaanse griep naar Aziatische, Russische, Mexicaanse naar het Corona virus.

Elk jaar breekt er een griep uit. Virussen voelen zich het fijnst in droge koude lucht, zo van november tot april, en 'griep hoort erbij'. Meestal zijn het varianten van bekende virussen en zijn we toch deels immuun en is de infectie vaak best mild. Bij mensen met een verzwakt afweersysteem is griep soms het duwtje waardoor ze overlijden. In Europa alleen al sterven elk jaar 40.000 mensen aan de griep. Dat lees je nooit in de kranten.

Af en toe breekt er een influenza A-virus uit dat een heel ander oppervlakte-eiwitten heeft en niet door ons immuunsysteem herkend wordt. Een nieuw griepsoort kan dan als een ziekte zich binnen niet al te lange tijd over meerdere landen verspreiden. Zo’n ‘pandemische’ griep verspreidt zich ongeacht het seizoen als een lopend vuurtje – en zorgt voor meer en jongere doden dan een normale wintergriep. De overlevenden verwerven wel enige immuniteit voor het volgende seizoen, waardoor het dodelijke karakter het volgende jaar afzwakt tot een gewone seizoensgriep die rondzwerft totdat de volgende pandemische griep de kop op steekt.

Mexicaanse griep in 2009

In 2009 brak een epidemie uit door het Mexicaanse griepvirus, een mutatie van het H1N1 virus, een nieuwe stam van het H1N1 virus. Het H1N1 virus kent verschillende subtypen waar ook het Spaanse griepvirus toe behoort. In 2009 was er enorme paniek; men vreesde dat 30 tot 50% van de wereldbevolking door griep getroffen zou worden.

In 2009 werd gekozen voor massale vaccinatie. Volgens de Raad van Europa, waarin 47 Europese landen zitting hebben, lieten de experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zich te veel leiden door Big Pharma. De geneesmiddelenbedrijven oefenden druk uit op de WHO om van de Mexicaanse griep uit te roepen tot pandemie. De Duitse parlementsvoorzitter van de raad, Wolfgang Wodarg (arts), noemt het uitroepen van de loze pandemie een van de grootste medische schandalen van deze eeuw. ‘Het uitroepen van een alarmerende pandemie mag nóóit worden beïnvloed door medicijnverkopers’, stelt hij.

In een ontwerpresolutie die tijdens het spoeddebat werd voorgelegd, luidt het onder meer dat miljoenen gezonde mensen wereldwijd nodeloos zijn blootgesteld aan onbekende neveneffecten van griepvaccins die onvoldoende waren getest. (belga/adb).

Ondanks vaccinatieprogramma's met ook H1N1 virusstammen steek het Mexicaanse griepvirus nog af en toe de kop op. Eind 2010 in het Verenigd Koninkrijk, in 2015 stak het virus de kop op in India. Bij de griepepidemie die in januari 2016 in Nederland heerste, was er voornamelijk sprake van het H1N1-virus. Heden ten dagen wordt de Mexicaanse griep als en seizoensgriep gezien.

Corona (SARS-Co-2) in 2020

In juli 2015 vraagt Pirbright Institute een wereldwijd patent aan voor het coronavirus voor behandeling van bronchitis. De onderhavige uitvinding verschaft een coronavirus dat een variant replicase-gen omvat met niet-structurele eiwitten. In jip en janneke taal, een "SARS virus met chemische componenten". In november 2018 wordt de aanvraag toegewezen. Zie "hier". Opmerkelijk feit, nog géén jaar later word gesuggereerd dat iedereen beschermd moet worden tegen nieuwe varianten van RS en SARS virussen met corona SARS-Co-2 vaccins.

In december 2019 steekt het coronavirus wereldwijd de kop op. De WHO: "Blijf op de hoogte van de laatste informatie over de uitbraak van Corona, beschikbaar via uw nationale en lokale volksgezondheidsinstantie. Zorg voor je gezondheid en bescherm anderen." En dan volgt een hele lijst aan hygiëne maatregelen en adviezen om zo min mogelijk contact met anderen te hebben. Over de gehele wereld worden evenementen afgelast. Landen sluiten hun grenzen. De paniek groeit, nu het aantal besmettingen en het aantal slachtoffers door het coronavirus dagelijks razendsnel toeneemt.

Veel mensen leggen onbewust de link 'corona en dood'. Een beeld dat toch moet worden genuanceerd. De WHO heeft het sterfte cijfer bijgesteld van 5,8% naar 1,4% op basis van een nieuwe studie in Wuhan - cijfers van eind maart 2020. Ook van de 80-plussers geneest de grote meerderheid. Angst is een slechte raadgever.

Veel mensen vragen zich af of ze al een besmetting met het corona virus hebben gehad. Kunnen we dat überhaupt achterhalen? Zijn die recente maag-darmklachten een gevolg van een slecht bevallen maaltijd? En is die loopneus van de afgelopen week te wijten aan het koude, droge weer buiten? Het zijn vragen die bij sommigen de afgelopen weken misschien al weleens door het hoofd gespookt hebben.

Zomer 2020; even leken we weer op weg naar een normaal leven. Maar de opflakkering van deze zomer laat zien dat het najaar van 2020 wel eens meer op het voorjaar zou kunnen lijken dan we allemaal wensen. De geschiedenis leert ons dat ook dit virus zal blijven. Het zal uiteindelijk afzwakken tot een gewone seizoensgriep die rondzwerft totdat de volgende pandemische griep de kop op steekt.

Najaar 2020; er is aandacht voor het belang van een gezonde leefstijl. Een gezonde levensstijl is voor iedereen belangrijk. Vooral voor mensen met overgewicht of obesitas maar ook voor mensen met een gezond gewicht. We zitten nu veel thuis, ervaren meer stress, snacken meer en dan gaat je immuun functie achteruit. Daarom is het belangrijker dan ooit om voldoende te beweging. Het helpt je gezond, fit en vrolijk te blijven.

Januari 2021: het vaccineren is begonnen. Zorg dat je goed geïnformeerd bent en maak dan een weloverwogen keuze of je meedoet. Laat je niet leiden door angsten. Ook niet door toezeggingen dat je na vaccinatie weer mag reizen of naar concerten mag. Onderzoekers proberen al tientallen jaren een vaccin tegen coronavirussen te maken. Dat is niet gelukt. Meer lezen (?): Een vaccinatie, zal het helpen?

Juli 2021: het vaccineren van jongeren is begonnen. Neem geen gok. Haastige spoed is zelden goed. De directe voordelen van coronavaccinatie voor gezonde tieners is zeer beperkt. Er zijn wel nadelen. Naast de gangbare bijwerkingen zijn er ernstige allergische reacties gemeld na de prik, en verlamming van de aangezichtszenuw. Daarnaast lijken vooral jongens na hun tweede Pfizer-prik een verhoogde kans te hebben op een hartontsteking. Niemand weet nog welke bijwerkingen op de lange duur kunnen optreden: na 1 jaar, 2 jaar, 5 jaar, 10 jaar of 30 jaar. Namens het artsen collectief: 'Vaccinatie kind - neem geen gok!' Kijk ook eens "hier": 'Vaccins-gelinkt-aan-neurologische-problemen'.

Er wordt steeds gepleit voor strenge maatregelen om het virus te beteugelen. Maar we zien de keerzijde van die maatregelen, dat raakt ons. Hier een ethisch artikel: Versoepel aantal maatregelen, accepteer meer overlijdens!

September 2021: Israël kent de hoogste SARS-Co-2 vaccinatie graad van de wereld en toch is Israël nu geclassificeerd met code rood; een "hoog risicogebied". Uit diverse wetenschappelijke studies (Israël studie) blijkt inmiddels dat de overheersende deltavariant ook besmettelijk blijft na dubbele corona vaccinatie. Dan maar een derde (booster)vaccinatie? De derde vaccinatie: Zinvol of niet? De geschiedenis leert ons dat SARS virussen blijven en het is wachten op een volgende pandemie.
Eigenlijk kun je niet zoveel doen. Is testen op corona besmetting wel zinvol omdat het virus blijft muteren? Hoe lang blijven we doorgaan met het eisen van vaccinatie- en testbewijzen? Hoe lang is het houdbaar om telkens op en af te schalen met afstandsregels, mondkapjesplicht en evenementverboden? Is het drastisch beperken van de bewegingsvrijheid van ongevaccineerden de juiste maatregel? En gaan we dat ook bij andere ziektes toestaan?’ Is het niet verstandiger om de publieke gezondheid te versterken? Meer lezen (?): Het hellend vlak van de solidariteit! en blijf gezond 'Gezonde mensen maken elkaar niet ziek!'

Oktober 2021: Een ziekenhuis vol ongevaccineerden? Cijfers in perspectief! Hoe zit het met het aantal (on)gevaccineerden in het ziekenhuis en op de IC? Volgens het RIVM is een ruime meerderheid van de Covid-19 patiënten ongevaccineerd, maar dat beeld heeft enige bijstelling nodig. Wat ontbreekt is de methode, de wijze waarop de cijfers tot stand zijn gekomen. We kunnen eenvoudigweg niet nagaan welke soort patiënten wel en welke niet zijn meegerekend.

Als eerste, het gaat nog steeds om kleine aantallen. Hoe komen cijfers tot stand? 98% van besmette mensen wordt niet of nauwelijks ziek. De 1 a 2% die wel in het ziekenhuis terechtkomt, is een vrij goed identificeerbare groep. Het gaat veelal om oudere mensen (70-plussers) met bijkomende ziekten. Vaccins verliezen snel hun bescherming. Is een derde prik noodzakelijk? Kritische vragen tav. de cijfers en het corona beleid, zie: Artsencollectief, een ziekenhuis vol ongevaccineerden?
Maurice de Hond: Omikron 2022 is lichter dan Griep 2018! Maurice de Hond, "Volgens deze cijfers maken we ons druk om niks. Waarom was dit in 2018 geen probleem en nu plots wel? Het lijkt nu of we met een blusvliegtuig een barbecuebrandje blussen".

November 2021: De coronapandemie woedt nog volop, maar tegelijkertijd is het weer het seizoen van de verkoudheden. Nooit eerder hebben we zo hard geprobeerd een verkoudheid te voorkomen, want bij elke snotneus wordt er aan de alarmbel getrokken. Iedereen grijpt naar middeltjes om het immuunsysteem te ondersteunen. We blijven daarvoor het liefst zo dicht mogelijk bij de natuur. Want ....

Ons is vertelt dat er groepsimmuniteit is als 80% van de bevolking gevaccineerd is. Met andere woorden, groepsimmuniteit is de weerstand van een groep mensen tegenover een bepaalde ziekte. Maar eind 2021 zijn we aan het 'boosteren'; is dat de oplossing? Mogelijk volgen nog twee extra vaccinatie rondes in 2022. Is al dat 'gebooster' wel goed voor je immuunsysteem? Het zal niet werken: Waarom groepsimmuniteit bij covid geen haalbare kaart is?

Februari 2022: Een regering die structureel nét niet de hele waarheid spreekt en zich van woordelijke trucjes bedient put haar eigen geloofwaardigheid uit. Het zijn verbale trucjes waarmee je niet liegt, maar ook niet de waarheid vertelt. Zie: Hoe geloofwaardig is het kabinet? Er is steeds minder angst in de samenleving voor het coronavirus en dat heeft gevolgen voor de coronamaatregelen; het draagvlak brokkelt in rap tempo af.

Augustus 2022 - vaccinatie schade: Deense gezondheidsautoriteit geeft toe dat het vaccineren van kinderen een vergissing was. Dit verklaarde de directeur van de Deense gezondheidsautoriteit op 22 juni jl. op de Denemarken TV2 uitzending werd hem gevraagd of het een vergissing was om kinderen te vaccineren. “Met wat we nu weten: ja. Met wat we toen wisten: nee”, was het antwoord. ---1--- Denemarken voegt de daad bij het woord. Deense regering beëindigt covid-vaccinaties voor kinderen onder de 18 jaar, lees 'hier'. ---2--- Boosterprikken worden door de Deense gezondheidsautoriteit niet aanbevolen voor mensen onder de 50, lees 'hier'. De Deense gezondheidsautoriteit beoordeelt later of alle zwangere vrouwen of alleen geselecteerde zwangere vrouwen het vaccin moeten krijgen. ---3--- De Engelse gezondheidsautoriteit pauzeert vaccinatie van jonge kinderen na een stijgen van 22% van het aantal sterfgevallen sinds de NHS met vaccineren is begonnen, lees 'hier'. ---4--- Hartschade bij 3.5% van jongens (13-18 jaar) na tweede Pfizer-mRNA-vaccinatie - 600 maal hoger dan normaal, lees 'hier'. ---5--- Analyse van Pfizer- en Moderna-studies: 16% meer ernstige bijwerkingen door mRNA-vaccins dan door placebo, lees 'hier'. ---6--- Je doet het voor een ander? Na twee maanden is de mRNA-vaccinatie uitgewerkt. Lees 'hier'.

December 2022 - vaccinatie schade - pastgeborenen - vruchtbaarheid: Wel erg zorgwekkend; de sterke vermindering van bloedstamcellen bij pasgeborenen uit gevaccineerde moeders. Bloed van pasgeborenen is rijk aan bloedstamcellen. Deze bloedstamcellen hebben de capaciteit om alle bloedcellen, rode en witte, te produceren. Rode bloedcellen zorgen voor het vervoeren van zuurstof en CO2 en witte bloedcellen vormen een belangrijk deel van het afweersysteem. Het totale aantal CD34-positieve cellen was fors gedaald; met een factor 4. Dit zou wel een van de grootste medische blunders aller tijden kunnen blijken te zijn. Lees 'hier'.

Geen aanwijzingen voor invloed op voortplanting: is dat wel zo? Wij zijn ons ervan bewust dat er tientallen wetenschappelijke publicaties zijn die rapporteren dat de mRNA-vaccins géén invloed hebben op vruchtbaarheid, zwangerschap of de gezondheid van moeders en baby’s. Maar in de wetenschap geldt dat een aanwijzing meer waarde heeft dan het ontbreken van een aanwijzing. Dat zou bij zo’n belangrijk onderwerp niet mogen worden gebagatelliseerd. Lees 'hier'.

Juni 2023 - nieuwe feiten: -- 1-- Mondkapjes gebruik heeft negatieve gezondheidseffecten. Bovendien is er geen meetbaar effect hadden tegen de verspreiding van influenza of Sars-Cov-2.  Lees 'hier'. -- 2 -- Opmerkelijke groei aantal volwassenen met geheugenproblemen na coronapandemie” – slechts twee mogelijke oorzaken? Maar er is een derde mogelijke oorzaak, die het RIVM en RTL Nieuws schijnbaar niet kunnen benoemen: coronavaccinatie. Lees 'hier'. --3 -- Oversterfte in Duitsland: plotselinge en aanhoudende toename van de sterfte vanaf voorjaar 2021. Er moet in het voorjaar van 2021 iets zijn gebeurd dat heeft geleid tot een plotselinge en aanhoudende toename van de sterfte. Ook in Nederland is door prof. Schetters een sterk verband tussen oversterfte en corona vaccinaties gevonden in 2022. Lees 'hier'.

Oktober 2023 - nieuwe feiten: -- 1-- Risico afweging vaccinatie schade - elke toediening van een medicijn of vaccinatie gaat gepaard met risico’s, bekende en onbekende. Voor de (mRNA-)vaccinaties tegen Sars-Cov-2 lijken vanaf eind 2020 andere regels te gelden. De vaccinaties werden ongenuanceerd gepromoot door de overheid, en er was weinig ruimte voor veiligheids- en effectiviteitsdiscussies. Lees - 'hier' -- 2 -- Hartontstekingen - een Japanse onderzoek geeft aan dat de mRNA-vaccins ontstekingsreacties in het hart kunnen veroorzaken bij een groot deel van de gevaccineerden. Lees 'hier'. -- 3 -- Duitse documentaire: elf jonge mensen vertellen over hun vaccinatieschade. Ouders en professionals spreken zich in deze documentaire ook uit nadat ze veranderingen bij zichzelf hadden opgemerkt hun kinderen cq. patiënten sinds de prik. Voorheen waren deze jonge mensen gezond, vertelt de arts. Zie 'hier'.

Ivermectine / Hydroxy chloroquine extreem effectief tegen Covid-19 en geen bijwerkingen

Wetenschappelijke studie (JAMA) toont aan dat Ivermectine - hydroxychloroquine - extreem effectief is tegen corona en veilig, 3x effectiever dan de corona vaccinatie en geen bijwerkingen kent. De corona vaccinatie is gering effectief. Bron: JAMA study 25-2-2022 Ivermectin.
Ondanks goede resultaten met vroegbehandeling van coronapatiënten deed het Rijk het medicijn in de ban. Onderzoek werd tegengewerkt en artsen werden aangepakt, onder toeziend oog van het kabinet. Ministers bemoeiden zich persoonlijk met het aanpakken van huisartsen, terwijl representatief onderzoek naar de behandelmethode door het kabinet werd tegengewerkt. Dit beeld komt naar voren uit onderzoek in Wob-documenten: baanbrekend onderzoek tegengewerkt en Keiharde aanpak van huisartsen die hydroxychloroquine voorschreven. Zie ook Jonge wetenschappers op zijspoor gezet door kritiek op coronabeleid.

De werkzaamheid van ivermectine is eindelijk bewezen in 'gouden standaard' RCT - Prof Colleen Aldous. Een groot, goed opgezette gerandomiseerde controlestudie toont de werkzaamheid van Ivermectine bij het voorkomen en behandelen van COVID-19. Zie 'hier'.

Waarom dan toch het mRNA vaccin? Het CDC en FDA van Amerika probeerde de onderzoeksgegevens van het Pfizer mRNA vaccin 75 jaar geheim te houden. De Amerikaanse rechter Mark T. Pittman stak daar een stokje voor. Uit de onderzoeksgegevens blijkt dat Pfizer bij het testen van het vaccin op 1291 bijwerkingen stuitte, waaronder ernstige gevallen die tot zware ziekte en de dood konden leiden en hebben geleid in de testfase. Ook bleek dat verschillende universiteiten en onderzoekscentra onderzoek deden naar Ivermectine als medicijn tegen Covid 19. Ze kwamen allemaal met hetzelfde resultaat: Ivermectine werkte wel degelijk als medicijnen en als profylactisch middel tegen Covid 19. Echter, de Unitaid groep (met Bill Gates als mede investeerde) heeft deze conclusies zwaar in twijfel getrokken en toen is het vaccinatiecircus opgetrokken. En dat terwijl Ivermectine al in de lijst van het WHO stond als basismedicijn voor mensen en de uitvinders ervan de Nobelprijs hebben gekregen. Bron: Artsen voor vrijheid - de grootste fraude ooit.

Is de WHO een vertrouwde en onafhankelijke partij? Vlak voor de coronapandemie intensiveerden de grote industrieën, waaronder de farmaceutische industrie (Big Pharma), hun lobby richting de WHO, die door de meeste mensen wereldwijd gezien wordt als onafhankelijke partij. Het doel van lobbyen is ‘twijfel zaaien over de wetenschappelijke en professionele integriteit [van de WHO] precies wanneer onze behoefte daaraan het grootst is’, zegt professor Katheryn Russ, een van de onderzoekers van de University of California in Davis. Meer lezen(?): zie Bryan Hubbard over het WHO-beleid en Industry Lobbying on WHO.

Verbod op verplichte vaccinatie

"Het verbod op 'verplichte vaccinatie" is aangenomen door het Europese hof". Elke vaccinatieplicht is standaard illegaal. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, besloot op 27.01.2021 in zijn resolutie 2361/2021, onder meer, dat niemand onder druk tegen zijn wil kan worden ingeënt. Bron: Uitspraak Europees Hof.

Ons is verteld dat

Ons is verteld dat de wereld te complex is geworden voor de gewone burger, en dat wij het bestuur ervan aan anderen moeten overlaten. De huidige complexiteit is echter het gevolg van een concentratie van macht en globaliserende afstand tussen 'leiders' en de 'burger'. Deze macht beweegt zich niet op het totaal van wat een mensenleven inhoudt, maar vrijwel uitsluitend op het materiele vlak en technologie. Mens zijn is meer dan dat; vriendschap ervaren, samenzijn, elkaar vasthouden, gedachten uitwisselen, liefhebben en culturele expressie maken ons tot mens. Mens zijn is het vermogen om in grote complexiteit basale eenvoud te herkennen en dit te integreren in het dagelijks bestaan. Een vrije wereld die niemand buitensluit en iedereen omvat, en waar voor iedereen genoeg is. Bron: Orthofyto 2 april 2021 - Detox - Anna Kruyswijk.

Elk jaar een nieuwe griepepidemie

De symptomen van het nieuwe coronavirus lijken op die van een ‘gewone’ griep. In veel gevallen verloopt de infectie vrij mild. Het aantal mensen dat met ernstige complicaties van griep op de IC wordt opgenomen is wel hoger. Maart 2020 zijn er bijna 3.000 coronadoden in Nederland te betreuren. Dit is vergelijkbaar met een ‘gewone griep’, aldus HLN. Tijdens de griepepidemie in de winter van 2014/2015 hadden bijna 2 miljoen mensen last van griepachtige klachten. Ongeveer 10.000 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis voor complicaties van griep. Tijdens deze epidemie stierven er 8.600 mensen meer dan gemiddeld in dezelfde periode. Dit blijkt uit het jaarrapport van het RIVM: Influenza en sterfte cijfers.

Het coronavirus herinnert ons vooral aan het feit dat de mens ook een onderdeel is van de natuur. En er niet buiten of boven staat. Er zijn aanwijzingen dat leefstijl en omgevingsfactoren risicofactoren zijn. Meer lezen (?):

Hoe dan ook, het zal een dierbare treffen als die met een dubbele longontsteking op de intensive care beland, dat is erg verdrietig. Laten we geen schuldigen zoeken, geen complotten bedenken, maar de uitdaging aangaan, met zoveel mogelijk menselijkheid en zorgzaamheid.

Vertrouwen in ons immuunsysteem

Je kunt het virus al oplopen tijdens de boodschappen in de supermarkt. Is dat erg? Nee! De meeste mensen die met het corona virus besmet raken, ervaren een milde ziekte en herstellen. Het is een wapenwedloop, we maken antistoffen aan als we griep krijgen en het virus ondergaat kleine mutaties en kan zo ontsnappen aan onze antilichamen. We moeten vertrouwen op ons afweersysteem en kunnen er dus maar beter van uitgaan dat dankzij een gezonde immuniteit het virus je wél kan besmetten, maar je niet ziek zal maken.

Virussen en hun mutaties, het verhaal gaat veel verder dan alleen maar virussen die trachten te overleven. Virussen zijn de drijvende kracht achter de evolutie van de mens. Meer lezen over het Spike-eiwit, RNA en DNA(?): 'Virussen en hun mutaties'. Kijk ook eens naar de Youtube film van RTL Nieuws Het coronavirus muteert volop, hoe erg is dat?

Meer lezen:

  • Wat is er over de Mexicaanse griep te vertellen? Was er een heuse grieporkaan in aantocht? Werden we bijgestaan door wijze wetenschappers die het allemaal goed met ons voor hadden? En de media? Het verhaal van 2009: Mexicaanse Griep Artikel.
  • Het nieuw ontdekt corona virus 2019-nCoV dat de wereld op dit moment in haar greep heeft, is voor tachtig procent genetisch identiek aan SARS. Tijdens de grote SARS-uitbraak in 2002 raakten er in een half jaar tijd achtduizend mensen geïnfecteerd en vielen er zo’n achthonderd doden. Precies tien jaar later, was het weer raak: een nieuw type coronavirus maakte slachtoffers in het Midden-Oosten. En nu hebben we corona virus 2019-nCoV. Meer lezen, zie Nemokennislink: Coronavirus 2019 is zusje van de SARS uit 2002 en 2012.
  • Een eeuw geleden eiste een wereldwijde griepepidemie het leven van tot wel 5 procent van de bevolking. Maar dat was niet de enige keer dat het virus een nieuwe, dodelijkere vorm aannam. Een overzicht van NewScientist: De zeven keer in de geschiedenis dat de griep flink huishield.
  • Iedereen is wel eens ziek. Een griepje heb je immers zo te pakken. Je voelt je een weekje ziek, maar daarna word je gelukkig snel weer beter. Maar in 1918, net na de Eerste Wereldoorlog, heerste de Spaanse Griep. Ntr: School TV legt uit wat is het verschil is: Pandemie, epidemie en edemie.
  • Het coronavirus noopt ons tot een ruimere les in nederigheid. De mens is en blijft een nietig wezen. Ondanks onze wetenschappelijke evoluties, kunnen we de natuur niet domineren. Een andere beschouwing, een filosofische kijk, van knack: De mens is en blijft een onderdeel van de natuur en Waarom coronacrisis niet gebruiken om onze veerkracht te versterken?.