Praktijk Ger Hegger
08-03-2021

Wereldwijde griep

Van Spaanse griep naar Aziatische, Russische, Mexicaanse naar het Corona virus.

Elk jaar breekt er een griep uit. Virussen voelen zich het fijnst in droge koude lucht, zo van november tot april, en 'griep hoort erbij'. Meestal zijn het varianten van bekende virussen en zijn we toch deels immuun en is de infectie vaak best mild. Bij mensen met een verzwakt afweersysteem is griep soms het duwtje waardoor ze overlijden. In Europa alleen al sterven elk jaar 40.000 mensen aan de griep. Dat lees je nooit in de kranten.

Af en toe breekt er een influenza A-virus uit dat een heel ander oppervlakte-eiwitten heeft en niet door ons immuunsysteem herkend wordt. Een nieuw griepsoort kan dan als een ziekte zich binnen niet al te lange tijd over meerdere landen verspreiden. Zo’n ‘pandemische’ griep verspreidt zich ongeacht het seizoen als een lopend vuurtje – en zorgt voor meer en jongere doden dan een normale wintergriep. De overlevenden verwerven wel enige immuniteit voor het volgende seizoen, waardoor het dodelijke karakter het volgende jaar afzwakt tot een gewone seizoensgriep die rondzwerft totdat de volgende pandemische griep de kop op steekt.

Mexicaanse griep in 2009

In 2009 brak een epidemie uit door het Mexicaanse griepvirus, een mutatie van het H1N1 virus, een nieuwe stam van het H1N1 virus. Het H1N1 virus kent verschillende subtypen waar ook het Spaanse griepvirus toe behoort. In 2009 was er enorme paniek; men vreesde dat 30 tot 50% van de wereldbevolking door griep getroffen zou worden.

In 2009 werd gekozen voor massale vaccinatie. Volgens de Raad van Europa, waarin 47 Europese landen zitting hebben, lieten de experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zich te veel leiden door Big Pharma. De geneesmiddelenbedrijven oefenden druk uit op de WHO om van de Mexicaanse griep uit te roepen tot pandemie. De Duitse parlementsvoorzitter van de raad, Wolfgang Wodarg (arts), noemt het uitroepen van de loze pandemie een van de grootste medische schandalen van deze eeuw. ‘Het uitroepen van een alarmerende pandemie mag nóóit worden beïnvloed door medicijnverkopers’, stelt hij.

In een ontwerpresolutie die tijdens het spoeddebat werd voorgelegd, luidt het onder meer dat miljoenen gezonde mensen wereldwijd nodeloos zijn blootgesteld aan onbekende neveneffecten van griepvaccins die onvoldoende waren getest. (belga/adb).

Ondanks vaccinatieprogramma's met ook H1N1 virusstammen steek het Mexicaanse griepvirus nog af en toe de kop op. Eind 2010 in het Verenigd Koninkrijk, in 2015 stak het virus de kop op in India. Bij de griepepidemie die in januari 2016 in Nederland heerste, was er voornamelijk sprake van het H1N1-virus. Heden ten dagen wordt de Mexicaanse griep als en seizoensgriep gezien.

Corona (COVID-19) in 2020

In december 2019 steekt het coronavirus de kop op. De WHO: "Blijf op de hoogte van de laatste informatie over de uitbraak van Corona, beschikbaar via uw nationale en lokale volksgezondheidsinstantie. Zorg voor je gezondheid en bescherm anderen." En dan volgt een hele lijst aan hygiëne maatregelen en adviezen om zo min mogelijk contact met anderen te hebben. Over de gehele wereld worden evenementen afgelast. Landen sluiten hun grenzen. De paniek groeit, nu het aantal besmettingen en het aantal slachtoffers door het coronavirus dagelijks razendsnel toeneemt.

Veel mensen leggen onbewust de link 'corona en dood'. Een beeld dat toch moet worden genuanceerd. De WHO heeft het sterfte cijfer bijgesteld van 5,8% naar 1,4% op basis van een nieuwe studie in Wuhan - cijfers van eind maart 2020. Ook van de 80-plussers geneest de grote meerderheid. Angst is een slechte raadgever. Op de RIVM website worden veel vragen over het corona virus beantwoord.

Veel mensen vragen zich af of ze al een besmetting met het corona virus hebben gehad. Kunnen we dat überhaupt achterhalen? Zijn die recente maag-darmklachten een gevolg van een slecht bevallen maaltijd? En is die loopneus van de afgelopen week te wijten aan het koude, droge weer buiten? Het zijn vragen die bij sommigen de afgelopen weken misschien al weleens door het hoofd gespookt hebben.

Zomer 2020; even leken we weer op weg naar een normaal leven. Maar de opflakkering van deze zomer laat zien dat het najaar van 2020 wel eens meer op het voorjaar zou kunnen lijken dan we allemaal wensen. De geschiedenis leert ons dat ook dit virus zal blijven. Het zal uiteindelijk afzwakken tot een gewone seizoensgriep die rondzwerft totdat de volgende pandemische griep de kop op steekt.

Najaar 2020; er is aandacht voor het belang van een gezonde leefstijl. Een gezonde levensstijl is voor iedereen belangrijk. Vooral voor mensen met overgewicht of obesitas maar ook voor mensen met een gezond gewicht. We zitten nu veel thuis, ervaren meer stress, snacken meer en dan gaat je immuun functie achteruit. Daarom is het belangrijker dan ooit om voldoende te beweging. Het helpt je gezond, fit en vrolijk te blijven.

Januari 2021: het vaccineren is begonnen. Zorg dat je goed geïnformeerd bent en maak dan een weloverwogen keuze of je meedoet. Laat je niet leiden door angsten. Ook niet door toezeggingen dat je na vaccinatie weer mag reizen of naar concerten mag. Onderzoekers proberen al tientallen jaren een vaccin tegen coronavirussen te maken. Dat is niet gelukt. Meer lezen (?): Een vaccinatie, zal het helpen?

Er wordt steeds gepleit voor strenge maatregelen om het virus te beteugelen. Maar we zien de keerzijde van die maatregelen, dat raakt ons. Hier een ethisch artikel: Versoepel aantal maatregelen, accepteer meer overlijdens!

Elk jaar een nieuwe griepepidemie

De symptomen van het nieuwe coronavirus lijken op die van een ‘gewone’ griep. In veel gevallen verloopt de infectie vrij mild. Het aantal mensen dat met ernstige complicaties van griep op de IC wordt opgenomen is wel hoger. Maart 2020 zijn er bijna 3.000 coronadoden in Nederland te betreuren. Dit is vergelijkbaar met een ‘gewone griep’, aldus HLN. Tijdens de griepepidemie in de winter van 2014/2015 hadden bijna 2 miljoen mensen last van griepachtige klachten. Ongeveer 10.000 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis voor complicaties van griep. Tijdens deze epidemie stierven er 8.600 mensen meer dan gemiddeld in dezelfde periode. Dit blijkt uit het jaarrapport van het RIVM: Influenza en sterfte cijfers.

Het coronavirus herinnert ons vooral aan het feit dat de mens ook een onderdeel is van de natuur. En er niet buiten of boven staat. Er zijn aanwijzingen dat leefstijl en omgevingsfactoren risicofactoren zijn. Meer lezen (?):

Hoe dan ook, het zal een dierbare treffen als die met een dubbele longontsteking op de intensive care beland, dat is erg verdrietig. Laten we geen schuldigen zoeken, geen complotten bedenken, maar de uitdaging aangaan, met zoveel mogelijk menselijkheid en zorgzaamheid.

Vertrouwen in ons immuunsysteem

Je kunt het virus al oplopen tijdens de boodschappen in de supermarkt. Is dat erg? Nee! De meeste mensen die met het corona virus besmet raken, ervaren een milde ziekte en herstellen. Het is een wapenwedloop, we maken antistoffen aan als we griep krijgen en het virus ondergaat kleine mutaties en kan zo ontsnappen aan onze antilichamen. We moeten vertrouwen op ons afweersysteem en kunnen er dus maar beter van uitgaan dat dankzij een gezonde immuniteit het virus je wél kan besmetten, maar je niet ziek zal maken.

Virussen en hun mutaties, het verhaal gaat veel verder dan alleen maar virussen die trachten te overleven. Virussen zijn de drijvende kracht achter de evolutie van de mens. Meer lezen(?): 'Virussen en hun mutaties'. Kijk ook eens naar de Youtube film van RTL Nieuws Het coronavirus muteert volop, hoe erg is dat?

Meer lezen:

  • Wat is er over de Mexicaanse griep te vertellen? Was er een heuse grieporkaan in aantocht? Werden we bijgestaan door wijze wetenschappers die het allemaal goed met ons voor hadden? En de media? Het verhaal van 2009: Mexicaanse Griep Artikel.

  • Het nieuw ontdekt corona virus 2019-nCoV dat de wereld op dit moment in haar greep heeft, is voor tachtig procent genetisch identiek aan SARS. Tijdens de grote SARS-uitbraak in 2002 raakten er in een half jaar tijd achtduizend mensen geïnfecteerd en vielen er zo’n achthonderd doden. Precies tien jaar later, was het weer raak: een nieuw type coronavirus maakte slachtoffers in het Midden-Oosten. En nu hebben we corona virus 2019-nCoV. Meer lezen, zie Nemokennislink: Coronavirus 2019 is zusje van de SARS uit 2002 en 2012 en Naturafoundation: Negen verschillende coronavirussen.

  • Een eeuw geleden eiste een wereldwijde griepepidemie het leven van tot wel 5 procent van de bevolking. Maar dat was niet de enige keer dat het virus een nieuwe, dodelijkere vorm aannam. Een overzicht van NewScientist: De zeven keer in de geschiedenis dat de griep flink huishield.

  • Iedereen is wel eens ziek. Een griepje heb je immers zo te pakken. Je voelt je een weekje ziek, maar daarna word je gelukkig snel weer beter. Maar in 1918, net na de Eerste Wereldoorlog, heerste de Spaanse Griep. Ntr: School TV legt uit wat is het verschil is: Pandemie, epidemie en edemie.

  • Het coronavirus noopt ons tot een ruimere les in nederigheid. De mens is en blijft een nietig wezen. Ondanks onze wetenschappelijke evoluties, kunnen we de natuur niet domineren. Een andere beschouwing, een filosofische kijk, van knack: De mens is en blijft een onderdeel van de natuur en Waarom coronacrisis niet gebruiken om onze veerkracht te versterken?.