Baby
Smaakontwikkeling begint al in de buik
Borstvoeding of de fles? Wanneer een moeder borstvoeding kán geven, heeft dit voor zowel moeder als kind vele voordelen. Zo zorgt het geven van borstvoeding ervoor dat het moederlijk gedrag zich ontwikkelt en stimuleert het de hechting tussen moeder en kind.
Ook heeft borstvoeding vele gezondheidsvoordelen. In borstvoeding zitten namelijk naast eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen ook stoffen die de baby helpen bij de opbouw van het immuunsysteem. Het bevat afweerstoffen tegen ziekten en allergieën. Ziekten zoals astma en suikerziekte, komen bij borstgevoede kinderen veel minder voor.
Voorkomen van ziekten en allergieën
Bij een verhoogd familiair risico op allergie wordt tegenwoordig geadviseerd om het kind de eerste 5 maanden alleen borstvoeding te geven en pas na die tijd te beginnen met bijvoeding. Moedermelk geeft bescherming tegen maagdarmstoornissen, luchtweginfecties en oorontstekingen. Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat flesgevoede kinderen twee keer zo vaak naar de arts gaan dan borstgevoede kinderen. Daarnaast blijken borstgevoede kinderen slimmer te zijn. Borstvoeding heeft de voorkeur boven welke andere voeding dan ook.
Baby's die lang aan de borst hebben gelegen presteren later beter
Mensen die borstvoeding hebben gekregen zijn intelligenter, beter opgeleid en verdienen meer dan wie niet de borst heeft gekregen. Hoe langduriger de borstvoeding is geweest, des te groter de vruchten die daar later van werden geplukt. Dit blijkt uit een omvangrijk Braziliaans onderzoek, waarvan de deelnemers drie decennia werden gevolgd. Rekening is gehouden met sociaal-economische factoren als gezinsinkomen bij geboorte, opleidingsniveau van de ouders en leeftijd van de moeder. Het IQ van mensen die 12 maanden de borst kregen ligt vier punten hoger dan dat van mensen met maar een maand borstvoeding. Meer lezen: Baby’s die lang aan de borst hebben gelegen, presteren later beter
Heb je slecht 3 maanden zwangerschapsverlof en wordt je daarna weer op je werk verwacht? Je kan dan in ieder geval de eerste 10 weken borstvoeding geven en als het goed gaat kun je erna kolven. Dan kan pappie of iemand anders het kind ook eens voeden. Heel veel nuttige informatie vind je op: Ouder van nu. Enne, Borstvoeding verlaagt het risico van een moeder op hartaandoeningen, met zelfs 11 procent.
Liever geen magnetron
Bevroren moedermelk kan in de koelkast of in heet water ontdooid worden. Moedermelk mag niet in de magnetron verder opgewarmd worden, omdat dan belangrijke bestanddelen van de melk verloren gaan. Bovendien kunnen magnetrons de melk ongelijk verwarmen, waardoor er hete plekken in de warme melk ontstaan. Dit geldt trouwens ook voor poedermelk en andere voeding.
Gebruik het liefst de klassieke 'au-bain marie'. Een pannetje is een grote kan met warm water. Zo is er voldoende warm water om de fles te verwarmen en wordt de fles nooit te heet. Maar wat u ook gebruikt: zet de pan of de kan nooit op het fornuis. Doe je dat wel, dan kan de temperatuur alsnog te hoog oplopen. Zeker als tussentijds de telefoon nog gaat. En bedenk dat lauwe melk van een graad of 30 warm genoeg is voor een zuigeling.
Vaak hoor je dat een magnetron snel en gemakkelijk is. Die paar minuten dat het opwarmen langer duurt kun je ook met elkaar besteden, zo leren we om geduldig te worden. De grootste vorm van liefde is 'tijd voor elkaar maken'.
Volgens 'het Voedingscentrum' kleven er geen bezwaren aan het opwarmen van ons voedsel in de magnetron. Toch zijn er in de praktijk een aantal vreemde effecten waar te nemen. Zo krijgt meer dan de helft van de kinderen huiduitslag en eczeem als hun voedsel in de magnetron wordt opgewarmd. Opmerkelijk is dat kalveren niet goed groeien wanneer zij door middel van magnetron opgewarmde melk krijgen. Waarom zou je het dan wel aan je kinderen geven?
Bij het opwarmen van magnetron voeding wordt vaak gebruik gemaakt van plastic babyflesjes, drinkflesjes, plastic folie, magnetron bordjes enzovoorts. Noemenswaardig zijn de kritische studies over de schadelijke stof 'Bisphenol A' die vrijkomt uit plastic. Uit onderzoeken komt naar voren dat deze stof onze sekshormonen nabootsen en zelfs in minimale hoeveelheden hersenschade, abnormale orgaan ontwikkeling en hyperactiviteit (ADHD?) kan veroorzaken bij foetus, baby en kinderen. Meer lezen: Het gevaar van 'Bisphenol A' uit plastic.
Smaakontwikkeling begint al in de buik
De menselijke foetus ontwikkelt zijn smaak reeds in de baarmoeder. In zijn twaalfde week zijn er al smaakpapillen zichtbaar op de tong. De foetus laat het vruchtwater langs de smaakpapillen lopen en spoelt het weer uit door zijn neus. Het vruchtwater verandert continu, ook van smaak, al naar gelang wat de moeder gegeten heeft. De smaak die het vaakst langskomt zal door de foetus onthouden worden en zal een voorkeur voor deze smaken ontwikkelen. Het kind leert dus heel vroeg het verschil tussen zoet, bitter en zuur.
Het zoet heeft zijn voorkeur. Dat heeft een reden, in de natuur wordt bitter en zuur vaak geassocieerd met giftige stoffen. Dus vanaf het moment dat we geboren zijn, leidt het overlevingsinstinct ons naar de zoete smaak, omdat deze niet geassocieerd is met gevaar.
Zodra het kind geboren is, drinkt het kind moedermelk of poedermelk en daarmee zet hij de oefening van zijn smaak voort. De melk heeft een overwegend weeïge zoete smaak maar kan van een beetje van smaak variëren, afhankelijk van wat de moeder gegeten heeft. De smaak ontwikkeling begint dus al heel vroeg, maar blijft zich ontwikkelen tot de leeftijd van drie jaar.
Goede voeding voor levenslang plezier
Smaakontwikkeling is essentieel voor het aanleren van een gevarieerd voedingspatroon met veel vitaminen en mineralen. Frequent afwisselen van smaken is hierbij het belangrijkste. We kunnen onszelf eenvoudig een gezond eetgedrag aanleren. We gaan nieuwe smaken waarderen als ze vaker worden aangeboden. Nieuwe smaken moeten bij herhaling worden aangeboden. Het is niet uitzonderlijk dat we een voedingsmiddel pas gaan waarderen nadat het een keer of tien is aangeboden. Een gevarieerd voedingspatroon is een van factoren voor een levenslang plezier van een goede gezondheid.
Junkfood - het lijkt zo onschuldig
Ons lichaam - ons genetisch erfgoed - is niet aangepast aan een levenswijze met junkfood. Een overdaad aan vet, suiker en chemische toevoegingen ook wel bekend als e nummers. Chips, koekjes, snoep, frisdranken, blikken, pakjes, etc. staan hoog op de verdachtenlijst van deze lege calorieën voeding en maakt dat overgewicht en ondervoeding hand in hand gaan en leiden tot een catastrofe.
Junkfood kan het lichaam ontregelen en het kan bovendien verslavend werken. Junkfood heeft heel vaak extreme smaken waardoor gezond eten als flauw en niet lekker wordt ervaren en het daardoor opzij wordt geschoven. Het kan zelfs gebeuren dat het levensbelangrijke water als vies wordt beschouwd.
Een dieet van bewerkte voedingsmiddelen verlaagt het toekomstige IQ van peuters en ze kunnen zelfs blijvende hersenschade oplopen. Het werkt ook andersom. Een vitaminerijk voedingspatroon kan jonge kinderen op latere leeftijd slimmer maken. Surftip: Peuters junkfood voeren, leidt tot lager IQ en Fastfood veroorzaakt al na vier weken geheugenverlies.