Voeding, advies om te gebruiken.
Praktische informatie over gezonde voeding
Gevogelte en vis wordt ook wel wit-vlees genoemd en is licht verteerbaar. Dit vlees komt overeen met het dieet van onze vroege voorouders op zoek naar voedsel. Vis heeft bovendien een ontsteking remmende eigenschap, bevat onverzadigde vetzuren en is erg goed voor de bloedvaten en de cholesterolregeling. Er is een gezegde alles wat vliegt, zwemt en rent is goed.
Wat dierlijke eiwitten betreft wees de studie uit dat mensen die voornamelijk vis en kip eten een lagere sterftegraad vertonen dan zij die meer rood en bewerkt vlees eten. Meer lezen(?), zie Welke proteïnen zijn het gezondst.
Rood vlees van met name wilde dieren bevat weinig vet en dient als voedsel. Ook vlees van hoefdieren zoals runderen, schapen, geiten, paarden, herten en dergelijke bevat stoffen die we ook goed kunnen gebruiken. Let op voor overdaad, teveel vlees maakt het lichaam zuur. Ons lichaam kan slechts 75 gram vlees per dag verteren, de rest wordt afgevoerd. Op zich is twee dagen in de week vlees al voldoende. Af en toe een dag zonder vlees is gezond. Neem eens een keer een kaasburger, eieren of probeer eens een vegetarische vleesvervanger. Meer lezen(?), zie Minder vlees eten: zo doe je dat gezond.
Eieren 1 tot 2 per dag mag gerust. Eieren zijn caloriearm en gezondheid bevorderend. Een ei bevat 6 gram eiwit en alle 9 essentiële voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Eieren zijn een van de zeldzame voedingsmiddelen met natuurlijk vitamine D. Gekookt of gebraden maakt niet uit, zolang de eidooier zacht of medium is want dan zijn de belangrijke eiwitten nog intact. Een vleesvrije dag? Eieren passen in een gezonde voeding en 2 eieren zijn een goede vleesvervanger. Meer lezen(?), zie Eieren passen prima in uw dieet.
Brood – volkorenbrood bevat veel zemelen. Zemelen barsten van de voedingsvezels en zorgen tevens voor een geleidelijk opname van voedingstoffen; een zgn. lage glycemische index. Dat zegt iets over de snelheid waarmee koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Je wilt het liefst dat voeding langzaam wordt opgenomen. Bij een hoge glycemische index stijgt de bloedglucose en wordt het sneller als onderhuids vetreserve opgeslagen. Zemelen geven een efficiëntere spijsvertering én betere ontlasting. Meer lezen(?), zie Voordelen volkorenbrood en Volkoren: grof beter dan fijn. Ook belangrijk: de niet oplosbare vezels dienen als voedsel voor de zeer belangrijke pro-biotica; de goede darmbacteriën.
Zuurdesembrood, het brood rijst door middel van een mix van wilde gist en melkzuurbacteriën die van nature in het meel zitten, in plaats van bakkersgist. Zuurdesembrood is voedzamer én beter verteerbaar dan gistbrood. Het zorgt voor een langdurig vol gevoel, ondanks dat de maag zich snel ledigt en het sneller verteerd wordt. Het is een alternatief voor mensen die overgevoelig zijn voor bakkersgist, met onrustige darmen als gevolg. Meer lezen(?), zie Zuurdesem een van de gezondste broodsoorten.
Speltbrood is terug van weggeweest. En daar zijn goede redenen voor: niet alleen smaakt het lekker en heeft het de echte textuur van brood. Dit oude graansoort is ontsnapt aan de graanveredelaars. Het bevat veel meer voedingstoffen zoals eiwitten en mineralen dan de moderne tarwerassen. Speltbrood wordt vrijwel uitsluitend gebakken door goede bakkers, die niet alleen doorgaans minder broodverbeteraars en andere onwelkome toevoegingen door hun brooddeeg mengen, maar ook nog eens hun ambachtelijke vakmanschap meebrengen. Speltbrood is dus gewoon lékkerder. Meer lezen(?), zie Spelt, brood van vroeger en Oergranen beter voor hart dan moderne graanrassen.
Havermoutpap stond jaren geleden al op menig ontbijttafel. En nu is het weer opgedoken in vele andere vormen. Met havermoutrecepten kun je eindeloos variëren. Of je nu kiest voor pap, overnight oats, muffins of koekjes. Het is allemaal even lekker. En vaak ook nog hartstikke gezond. Want van havermout is bekend dat het de honger in toom houdt, lief is voor de lijn en van nature geen gluten bevat. Meer lezen(?), zie 7 redenen om havermout te eten en Zo gezond is havermout.
Roggebrood, eet jij roggebrood alleen bij een kom erwtensoep? Dan wordt het tijd eens wat vaker een pakje te kopen. Want er zijn heel veel redenen waarom je roggebrood zou eten. Zie: 7 redenen om vaker roggebrood te eten.
Brood is broodnodig. Brood vervang je niet zomaar. Het zou ongezond zijn en een dikmaker. Maar hoe zit het nou echt? Kun je in Nederland gezond eten zonder brood? De Nederlandse voeding bevat van nature weinig jodium, er zit relatief weinig in onze grond of drinkwater. Daarom wordt het sinds 1942 toegevoegd aan sommige vormen van zout, vooral aan bakkerszout. Sinds jodium in brood zit, komt de ziekte struma (of krop) in Nederland niet of nauwelijks meer voor. Door brood te eten, krijg je een aanzienlijk deel van het benodigde jodium binnen. Als mensen geen brood meer eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort. Hierdoor kan krop weer de kop opsteken. Bij kinderen kan een jodiumtekort leiden tot een groeiachterstand, verminderd leervermogen en dwerggroei. Meer lezen(?), zie Brood levert aanzienlijk deel van Jodium.
Glutenvrij brood - gluten zijn speciale eiwitten die in granen voorkomen. Zijn ze ongezond? Alleen als je een glutenintolerantie hebt, of een gevoeligheid voor gluten. Meer lezen (?), zie 8 Vragen over gluten.
Koolhydraten - zijn tegenwoordig de 'bad guys' maar koolwaardige koolhydraten horen beslist thuis in je voedingspatroon Ze voorzien ons lichaam van vitaminen, mineralen en veel vezels! Ook de vernieuwde voedingsdriehoek zegt dat volwaardige granen goed zijn voor je gezondheid. Meer lezen(?), zie Het cliché van 'kwaadaardige koolhydraten' en Minder koolhydraten: het effect op de lange termijn.
Bessen en Fruit – als oermens of diermens waren vis, granen, zaden, noten, bessen, groenten, bessen en fruit de belangrijkste voedselbronnen. Ons lichaam heeft zich door de honderdduizenden jaren van evolutie afgestemd op deze voedingsstoffen. Eet regelmatig een keer zaden, noten en bessen en fruit. In bessen en fruit zitten veel anti-oxidanten en vitamines. Fruit kun je het beste nemen tussen de hoofdmaaltijden door. Neem ook wat vaker fruit zoals kersen, rode bessen, blauwe bessen, druiven, pruimen enzovoorts. De natuurlijke kleurstoffen van deze vruchten werken als anti-oxidanten in ons lichaam.
An apple a day keeps the docter away - een spreekwoord uit 1866. Uit onderzoek blijkt dat appels een heel goed natuurlijk medicijn kunnen zijn bij kwalen die te maken hebben met overgewicht en met obstipatie. Ze bevorderen namelijk een gezonde balans van bacteriën in het spijsverteringsstelsel. Meer lezen(?), zie Appels - Granny Smith en Een appel per dag voor een langer leven.
Pruimen - hou je van pruimen? Dan weet je vast wel dat het pruimentijd is! Pruimen zijn niet alleen lekker, ze zijn ook nog eens heel gezond. Alle reden dus om pruimen te kopen. Meer lezen(?), zie Pruimen: vezelrijk zomerfruit.
Mensen met onrustige darmen of kleverige ontlasting kunnen overgevoelig zijn voor fructose. Natuurlijke fruitsuikers van bijvoorbeeld druiven en appels. Heb je een soort allergie voor fruitsuikers, eet dan minder fruit. Het is een kwestie van uitproberen. Zie: Fructose intolerantie.
Groenten – eet voldoende groenten en zorg voor een goede variatie. Door de welvaart beschikken we nu over een ruime keuze. Volgens de evolutie zou je groenten en fruit moeten eten die op natuurlijk wijzen aan een seizoen gebonden zijn. Heel gezond zijn dan ook groenten die men vroeger in de winter zonder koeling kon bewaren; bijvoorbeeld bladgroenten, koolsoorten, zuurkool, ui, prei, knoflook, wortelen, rode bietjes, witlof enz.
Ook asperges zijn interessant, het stond bij de Romeinen al bekend als geneeskrachtige plant en reinigt het lichaam. Meer lezen(?), zie Groenten met een plus.
Wie gezonde voeding zegt, zegt veel groenten en fruit eten. Maar welke groenten scoren nu het hoogst qua voedingswaarde? Meer lezen(?), zie: Zo gezond zijn wintergroenten.
Groene blad groenten - onderzoekers hebben een nieuwe reden ontdekt om veel groene bladgroenten, zoals spinazie, sla en andijvie te eten. Het blijkt dat groene bladgroenten kleine suikerachtige moleculen bevatten die gunstige bacteriën in onze darmen kunnen voeden die het vervolgens weer omzetten in koolstof en zwavel. Zwavel, het essentiële element voor leven op aarde, is onderdeel van belangrijke aminozuren en vrijwel alle eiwitten in ons lichaam. Zwavel is betrokken bij een groot aantal lichaamsfuncties zoals de synthese van collageen, maar ook voor de structuur van bindweefsel (huid) en kraakbeen. Meer lezen(?), zie: Suikermoleculen in groene bladgroenten.
Inulinerijke wintergroenten, het is ‘knollentijd’, als het om groentes van het land gaat. Onze typische wintergroenten zijn aards en koolhydraatrijk: denk aan biet, koolraap, knolselderij, schorseneren, pastinaak en aardpeer. Deze winterbestendige wortels zijn rijk aan een bepaald type onverteerbare koolhydraatvezels. Onze darmbacteriën kunnen deze vezels wel verteren, sterker zelfs, ze smullen ervan en zo wordt ons darmmicrobioom versterkt. Inuline is zo’n typisch prebiotisch werkende vezel. Vooral aardpeer en ui zijn rijk aan inuline. Meer lezen(?), zie: Knollentijd en Uien voor je gezondheid.
Noten – Handje noten per dag houdt ontsteking op afstand. Als het om noten gaat moeten we echt loskomen van het calorieën-tellen-idee. Frequent gebruik van noten en zaden is namelijk gekoppeld aan minder laaggradige ontsteking. Noten zitten tjokvol gezonde stoffen. En elk nootje heeft z’n eigen gunstige effect. De een is goed voor het cholesterolgehalte, de ander voor de ogen, het hart of de bloedvaten. Meer lezen(?), zie: Regelmatig een handje noten is gezond en Noten goed voor hart, bloedvaten en cholesterol en Een handje amandelen.
Honing of bruine basterd suiker - als je tóch het eten wil zoeten. Honing is misschien wel de gezondste zoetmaker die we kennen. Het is veel gezonder dan suiker. Overvloedig gebruik dient weer te worden vermeden. Honing is een snel opneembare suiker en de bloedsuikerspiegel stijgt daardoor snel.
Koffie – bevat plusminus 820 gifstoffen en beperkt ook de mineralen opname, er wordt slechts 65% opgenomen. Koffiebonen krijgen hun specifieke smaak door ze te verbranden waardoor de gifstoffen ontstaan. Zo’n 2 tot 4 koppen koffie per dag mag wel. Het bevorderd de concentratie en stimuleert een goede leverwerking. Vermoeidheidsmigraine kan verdwijnen na het drinken van een kop cafeïne houdende koffie. Het is raadzaam om ook af en toe een glas water te drinken. Meer lezen(?), zie: 6 Feiten over koffie, Bakkie troost helpt maag en darmen en Hoe koffie je gezondheid beïnvloed. Advies, Koffie liever niet op nuchtere maag.
Cafeïne vrije koffie staat bekend als gezonder, maar dat is nog maar de vraag. De koffiebonen ondergaan nog extra verbrandingsprocessen om de cafeïne te verwijderen.
Granenkoffie – indien met mate gedronken is koffie erg gezond. Mocht je een alternatief zoeken, denk eens aan cichorei ook wel 'eikeltjes koffie' genaamd.
Kruidenthee – ook wel ongebrande thee genaamd, bevat anti-oxidanten en stoffen die het lichaam beschermen en de organen kunnen stimuleren tot optimaal functioneren. Bijvoorbeeld rooibos- of groene thee. Rooibos thee heeft al vaak goede diensten bewezen bij baby's met darmkrampjes. Je kunt de thee gebruiken om er de babyvoeding mee aan te maken. Groene thee met een beetje palmolie geeft een lang verzadigingsgevoel, het hongergevoel blijft langer weg.
Goede melkproducten – kaas, yoghurt (eventueel met rechtsdraaiend melkzuur), kwark, karnemelk, kefir (yoghurt plantje) enzovoort. Het zijn allemaal melkproducten die door bacteriën zijn voorbewerkt. Dit zijn goede voedingsleveranciers en bevorderen een goede darmwerking.
Roomboter is rijk aan goede vetten en verhoogd de weerstand.
Yoghurt: meer dan 3 maal in de week yoghurt eten is erg goed voor de darmen.
Kwark is met een opmars bezig. En terecht, want deze 'platte kaas' heeft veel kwaliteiten! Tegenwoordig staat het steeds vaker bij het ontbijt of als tussendoortje op tafel. Om maar met het belangrijkste te beginnen: kwark is rijk aan eiwitten. Een schaaltje halfvolle kwark (150 milliliter) levert je zo 16 gram eiwitten. Dat is flink meer dan er in andere zuivelproducten zoals melk en yoghurt zit. Net zo interessant is het budwig-papje, een combinatie van kwark of yoghurt met lijnzaadolie, het is rijk aan goede vetzuren. Meer lezen(?), zie: Kwark is krachtvoer. en Is kwark gezonder dan yoghurt?.
Skyr, is een soort kruising tussen yoghurt en kwark afkomstig van de Vikingen. Is skyr gezonder dan yoghurt of kwark?
Karnemelk is een goed alternatief voor gewone melk. Karnemelk is een mager zuivelproduct en staat in de Schijf van Vijf. Wat is er zo gezond aan? De interessantste resultaten uit wetenschappelijk onderzoek. Meer lezen(?), zie: Waarom je vaker karnemelk moet drinken.
Kaas, een beetje kaas na de maaltijd verlaagt de zuurgraad in de mond en bevordert het behoud van de tanden. Jonge kaas is licht verteerbaar en oude kaas is zeer moeilijk verteerbaar. Kaas is echter rijk aan dierlijk vet en consumptie van grote hoeveelheden kaas wordt afgeraden. Ook 'wei', een restproduct van de kaasproductie, is erg goed voor de darmen. Een goede darmfunctie is onontbeerlijk voor de gehele gezondheid.
Sojamelk – is een goed alternatief voor melk. Soja is een graanproduct met plantvezels dat uitstekend als voedsel dient. Uit onderzoek blijkt dat sojamelk een gunstige invloed heeft op de werking van onze cellen en in belangrijke mate bijdraagt tot herstel. De smaak van sojamelk is anders dan koeienmelk. Je kunt de kinderen hieraan laten wennen door een mengsel van melk en sojamelk te maken waarbij de hoeveelheid sojamelk elke dag iets meer wordt. Een beetje cacaopoeder kan worden toegevoegd om de smaak te verbeteren.
Het gebruik van sojamelk bij kinderen onder 1 jaar wordt afgeraden. Kinderen onder 1 jaar kunnen allergische op sojamelk reageren. Het spijsverteringsysteem van baby's en kinderen kunnen mogelijk niet met de soja-eiwitten overweg. Rijstemelk is een goed alternatief.
Meer lezen(?), zie: Feiten en fabels over soja, hoe gezond is soja nu echt?
Rijstemelk – is erg voedzaam en heel gezond. Het legt een dunne beschermlaag over de darmwand en darmlumen en kan helpen om de darmen optimaal te laten werken. Heel weinig mensen zijn allergisch voor rijstemelk en het daarom erg geschikt voor baby's en kleine kinderen.
Je kunt rijstemelk maken van verschillende soorten rijst zoals bijv. zilvervlies en rode rijst. Rode rijst heeft een erg gunstige invloed op cholesterol aanmaak in de lever, de bloeddikte regeling, de bloedvat ontspanning; kortom gunstig voor hart- en bloedvaten.
Rijstemelk wordt vaker vergeleken met sojamelk. Als je de twee vergelijkt valt het op dat rijstmelk veel rijker is aan koolhydraten, terwijl sojamelk veel rijker is aan vooral eiwitten.
Vocht – per dag verliezen volwassenen 2,5 liter vocht via zweten, ademen, urine en ontlasting. Om goed te kunnen functioneren moeten we dit ook weer aanvullen. Bij gevarieerd eten haal je ongeveer 0,5 liter vocht uit groenten en fruit. Per dag moet je dus nog 2 liter vocht drinken. Het genot van een glas water houd je lichaam gezond. Vocht is nodig voor een goede spijsvertering, zorgt voor de aan- en afvoer van voedingsstoffen naar de lichaamscellen, zorgt voor koeling, is nodig voor afvoer van afvalstoffen via de nieren en nog veel meer. Drink dagelijks voldoende en houd daarmee je lichaam gezond.
Rode wijn – stimuleert de bloedsomloop en bevat stoffen (opc's en resveratrol) die de bloedvaten beschermen en het risico op hart- en vaatziekten vermindert. Mensen die af en toe een glaasje drinken zijn gezonder dan mensen die nooit alcohol gebruiken. Een glaasje rode wijn vlak voor het slapen kan dienst doen als slaapmutsje, het ontspant en je valt eerder inslaap. Sommige mensen met reuma kunnen last van rode wijn ervaren door verergering van de klachten. Meer lezen(?), zie 'n glas wijn.
Vitamines en mineralen suppletie – elke natuurgeneeskundige zal aanvulling van vitaminen en mineralen aanbevelen, voor zowel kinderen als volwassen. Het is belangrijk dat alle lichaamscellen de benodigde voedingstoffen in optimale hoeveelheid krijgen en daardoor alle organen en functies optimaal functioneren. Voldoende aanbod is individueel verschillend en wordt bepaald door de leefomstandigheden.
Multi-vitaminen, mineralen en kruiden kunnen het beste direct na het ontbijt worden ingenomen, ze komen dan boven op het voedsel in de maag terecht. Mogelijke maagzuuroprispingen worden dan tot een minimum beperkt. Opname vind dan gedurende de dag plaats, dus als we actief zijn en we deze stoffen ook kunnen gebruiken. Een hoog gedoseerde multi in de avond wordt afgeraden, het kan resulteren in een veel te actief zijn gedurende de avond en mogelijk slecht kunt inslapen.