Praktijk Ger Hegger
12-02-2025

Ultra bewerkt voedsel maakt ziek

Ongezonde voeding vermindert het vermogen van het immuunsysteem om chronisch ontstekingen te bestrijden.

Ontstekingen in je darmen en brein, pre-diabetes, obesitas en meer kans op dementie. Ons eetpatroon ligt aan de basis van veel welvaartsziektes. We eten te veel ultrabewerkt voedsel: 70% van het voedsel dat in de supermarkt ligt valt onder die term. Het betekent dat oorspronkelijke ingrediënten zo worden bewerkt dat ze niet meer herkenbaar zijn. Daarnaast voegt de industrie er middelen aan toe die in geen keukenkastje te vinden zijn. Voedsel dat daarna lekker zoet, vet en zout is en bijna niet te weerstaan. Hoe kunnen we van al die verleidingen afblijven? Focus onderzoekt wat er in je lichaam gebeurt als je te veel ultrabewerkt voedsel eet. Zie NTR documentaire - Youtube: Hoe ultrabewerkt eten ons ziek maakt.

Op ntr.nl/wetenschap vind je de mooiste wetenschapsverhalen van de NTR. Ze volgen met een kritische blik de ontwikkelingen in de wetenschap en houden je op de hoogte van het laatste wetenschapsnieuws, nieuwe programma's en leuke weetjes.

Wat zijn bewerkte en ultrabewerkte voedingsmiddelen?

Bewerkte voedingsmiddelen zijn niet per se gevaarlijk, maar ultrabewerkte voedingsmiddelen kunnen wel negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk om onderscheid te maken tussen verschillende soorten bewerkte voeding.

  • Bewerkte voedingsmiddelen: Dit zijn producten die zijn verwerkt om ze langer houdbaar of smakelijker te maken. Denk aan kaas, yoghurt, ingeblikte groenten, of volkorenbrood. Deze kunnen nog steeds gezond zijn, afhankelijk van de ingrediënten.
  • Ultrabewerkte voedingsmiddelen: Dit zijn sterk industrieel bewerkte producten met veel toegevoegde suikers, vetten, zout en kunstmatige stoffen zoals kleurstoffen, conserveermiddelen en smaakversterkers. Voorbeelden zijn frisdrank, chips, koekjes, fastfood en kant-en-klaarmaaltijden.

Uit twee recente onderzoeken (dec. 2024) blijkt dat ultrabewerkte voedingsmiddelen niet alleen zorgen voor vetophoping in de spieren, maar ook het risico op ernstige ziektes, zoals artrose en kanker, vergroten.

Bron - Medisch Dossier dec. 2024: Het gevaar van ultrabewerkte voeding.