Praktijk Ger Hegger
21-10-2022

Wanneer is het een goede multi?

Waar kun je op letten?

Multi's van prijsvechters of duurdere multi's? Wie voedingssupplementen wil nemen, staat vaak voor een moeilijke keuze: welk product kiezen? De supplementenmarkt wordt letterlijk overspoeld door steeds meer nieuwe producten van nieuwe firma’s die allemaal garanderen dat hun product het beste is. Het is voor de consument belangrijk om zelf elk supplement kritisch te bekijken en uit te maken welk het beste product is.

Voedingssupplementen moeten in eerste instantie goed opgenomen worden in het lichaam en in tweede instantie werkzaam zijn. Men noemt dat bio-beschikbaarheid en bio-activiteit. Of een supplement wordt opgenomen en of het werkt, hangt af van verschillende factoren, ondermeer van de vorm waarin het aangeboden wordt.

Vitamines

Een goede multi bevat eigenlijk het standaard rijtje van vitaminen A tot en met E, K, en de de benodigde mineralen. In supplementen zitten vaak synthetische vitamines, maar het kunnen ook natuurlijke zijn. De werking is precies hetzelfde, echter er wordt vaker gebruik gemaakt van synthetische vitamines omdat deze zuiverder geproduceerd kunnen worden.

Er bestaan verschillen in de opname van de natuurlijke of synthetische vorm van vitamines. Zo wordt de synthetische vorm van vitamine D, B5, B6, foliumzuur en vitamine B12 beter opgenomen in het lichaam dan de natuurlijke vorm. Daarentegen wordt vitamine E weer beter in de natuurlijke vorm opgenomen in het lichaam.

Als je moet kiezen tussen een goedkope variant van de lokale drogisterij, of een iets duurdere van een gerenommeerd merk dan is het vrij simpel. Kies je voor kwaliteit, dan betaal je meer. Het product dat wordt aangeboden door de shop bij je om de hoek, lijkt qua ingrediëntenlijst vaak hetzelfde als de duurdere variant. Er zit echter een adder onder het gras. Zoals hierboven staat, wordt er naar behoefte gekozen voor een synthetische of natuurlijke variant van een ingrediënt. Er zijn veel argumenten te vinden om te kiezen voor een synthetische, maar vooral de prijs is van belang.

Om een ultra goedkope multi-vitaminen op de markt te kunnen brengen, zal je als producent moeten indikken op de kwaliteit. Een compleet synthetische pil ligt dan voor de hand. Hoewel enkele vitaminen prima worden opgenomen in de synthetische vorm, geldt dit niet voor het hele pakket. Een minder goede opname is het gevolg. Daar volgt uit dat je de ingenomen vitamine keihard door je lichaam laat razen, om het vervolgens met de urine weer gedag te zeggen. Dag vitamine, dag geld en dag nuttige pil; je goedkoop word nu duurkoop.

Mineralen

Mineralen zijn even onmisbaar voor het lichaam als vitaminen. Mineralen is de verzamel naam voor vele stoffen. Enkele voorbeelden zijn: ijzer, chroom, zink, vanadyl, jood, molybdeen, calcium, kalium, magnesium etc. Mineralen zijn anorganische en dat wil zeggen dat ze nooit geleefd hebben. Mineralen zijn nodig voor heel veel stofwisseling processen zoals het energiesysteem, het afweersysteem, de ontgifting enz.

Mineralen worden door de planten uit de bodem opgenomen en aan een eiwit gebonden. Deze zogenaamde organisch gebonden mineralen worden in het spijsverteringskanaal niet gesplitst, maar in hun geheel in de bloedbaan opgenomen. In goede multi 's worden bijna uitsluitend mineralen in deze vorm toegepast. In een enkel geval kan een anorganische mineraal belangrijk zijn.

Er zijn fabrikanten die veel relatief goedkope vitamines nemen en ook bezuinigen op de relatief duurdere mineralen. Regelmatig nemen fabrikanten goedkopere anorganische mineralen verbindingen. Deze mineralen zijn voor het lichaam niet als zodanig herkenbaar en worden daarom niet goed opgenomen. Jammer, want die mineralen verlaten het lichaam via de ontlasting. Bovendien zijn ze soms al bij relatief lage dosering giftig.

ADH's

Er zijn ook fabrikanten die zich precies aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden houden. Bij ADH's hoeveelheden gaat het slechts om minimale hoeveelheden verhoogd met een kleine marge. Een optimale dosering is per individu verschillend, maar de optimale doseringen liggen véél hoger dan de geadviseerde ADH's. Een goede multivitaminen-mineralen complex voldoet aan de doseringen zoals de wetenschappelijk onderbouwde orthomoleculaire waarden.

Orthomoleculair interessante Multi's, mineralen en kruiden

Goede firma’s houden rekening met de bio-beschikbaarheid, de bio-activiteit en de recente wetenschappelijke ontwikkelingen en maken gebruik van geavanceerde technologieën bij het maken van hun producten.

Multi-vitaminen, mineralen en kruiden kunnen het beste direct na het ontbijt worden ingenomen (tenzij anders vermeld), ze komen dan boven op het voedsel in de maag terecht. Mogelijke maagzuuroprispingen worden dan tot een minimum beperkt. Opname vind dan gedurende de dag plaats, dus als we actief zijn en we deze stoffen ook kunnen gebruiken.