Vroeger was het beter
Helaas waar!
De laatste decennia blijkt het gehalte aan voedingstoffen in onze voeding sterk achteruit te gaan. Onderzoek toont aan dat mineralengehaltes van diverse groeten sterk verlaagd zijn in de afgelopen 50 jaar. Tot in de jaren 60 zaten in de landbouwgrond nog gewoon de meeste mineralen die de mens nodig heeft. Het massale gebruik van bestrijdingsmiddelen heeft het evenwicht van de bodem verstoord waardoor de hoeveelheid mineralen sterk achteruit is gegaan.
Onderzoek heeft uit gewezen dat het gehalte van mineralen en vitamines in bonen en erwten sinds 1985 is gedaald met 60 %; in aardappelen met 70 %; in appelen 80 %. Bloemkool bevat 50% minder vitamine C. In appelen is vitamine A gedaald met 60 % en in broccoli met 50 %. Een ander voorbeeld is graan dat bestond rond 1900 nog uit 90 % eiwitten nu nog maar voor 9 %. De hoeveelheid mineralen en noodzakelijke vitamines in veel voedingsmiddelen is in de loop der jaren 30 tot 80 % gedaald!
Er blijkt onder andere sprake te zijn van een daling van calcium in groenten met bijna 50%, ijzer met 30% en magnesium met 25%. Dat betekent dat je heel wat meer groeten moet eten om eenzelfde gehalte aan mineralen binnen te krijgen als 50 jaar geleden. En juist die groenten eten we tegenwoordig veel minder.
Enkele wetenswaardigheden:
- Levertraan, wie kent nog de ouderwetse olie afkomstig van geperste vissenlever. Gelukkig staan de gezondheidsbevorderende effecten van visolie (omega-3 vetzuren) weer in de belangstelling.
- Salvestrolen behoren tot de fytoalexinen, verbindingen die een plant maakt om zich te beschermen tegen stressoren als bacteriën, schimmels, virussen en insecten. Salvestrolen hebben bij de mens een kankerremmende werking; tumorcellen sterven af terwijl gezonde cellen ongemoeid blijven. Salvestrolen zijn bitter en komen in relevante hoeveelheden alleen voor in biologisch geteelde groenten, fruit en kruiden. Mensen die biologische producten gebruiken zijn waarschijnlijk beter beschermd tegen allerlei vormen van kanker dan mensen die kiezen voor gangbare producten. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat de belangrijke salvestrolen niet meer voorkomen in oogsten van moderne boeren die intensieve landbouw bedrijven en synthetische schimmeldoders gebruiken. Daarnaast worden de salvestrolen vaak ook verwijderd tijdens de verwerking van groenten en fruit vanwege hun bittere en scherpe smaak. De voedingsindustrie heeft ons een ongezonde smaakbeleving aangeleerd, namelijk zoet en zout omdat dat beter verkoopt.
In ons moderne westerse voeding krijgen we gemiddeld zo’n 2 mg salvestrolen binnen, rond 1900 was dat nog 10 -12mg. Meer lezen, zie Salvestrolen, natuurlijke kankerbescherming! - Koper, zink en selenium zijn hele belangrijke spoorelementen die ons kunnen beschermen tegen o.a. hart en vaatziekten en kanker. Spoorelementen zijn stofjes in onze voeding waarvan het lichaam meer hele kleine hoeveelheden opneemt (minder dan 100 deeltjes per 1.000.000) maar die zijn onmisbaar voor een goede gezondheid.
Moderne landbouwbemesting bevat veel zwavel en verzuurt de bodem. Bomen, struiken en gewassen kunnen daardoor moeilijker spoorelementen opnemen, zwavel verdringt namelijk de opname. Wij mensen en ook de dieren hebben last van dat zwavel; door het hoge zwavelgehalte in gewassen word dat kleine beetje spoorelementen in de gewassen ook nog slechter via de darmen opgenomen. - Mandarijnen en sinaasappelen: In sinaasappels zitten de vitamines A en C, beide zeer belangrijk. Beide vitamines verhogen de weerstand en dan worden we minder snel ziek. Een sinaasappel per dag is al voldoende en verkleint de kans op mond-, strottenhoofd- en maagkanker met maximaal 50 procent, zo blijkt uit een studie van de CSIRO, het Australische zusje van TNO. De vezels in het vruchtvlees helpen bij veel mensen de stoelgang te regelen en kunnen obstipatie voorkomen. Een glaasje 's morgens op nuchtere maag is vaak voldoende.
Echter, uitheems fruit wordt steeds vaker groen geplukt, daarna met een rijpingsmiddel bespoten en vervolgens getransporteerd. Het fruit rijpt dan kunstmatig in de keuken verder. Kunstmatig gerijpt fruit produceert minder zetmeel en glucose dan zongerijpte fruit en bevat aanmerkelijk minder vitamine C. Zo blijkt uit onderzoek dat het gehalte aan vitamine C in sinaasappelen in 15 jaar tijd met 80 % is gedaald. - Door de huidige markt ontwikkeling komen er steeds meer supermarktketens en steeds meer prijsvechters. Steeds meer versproducten zijn het hele jaar door verkrijgbaar en bevatten naast conserveermiddelen ook veel resten bestrijdingsmiddelen. Stichting Natuur en Milieu, consumentenvereniging Goede Waar & Co en Milieudefensie hebben mandarijnen, sinaasappels en citroenen van supermarktketens onderzocht op de aanwezigheid van landbouwbestrijding middelen. Een aantal scoorden erg slecht, net als bij eerdere tests van druiven en nectarines.
De normen van de Warenwet worden herhaaldelijk overtreden. In alle onderzochte monsters uit hun winkels werden bestrijdingsmiddelen aangetroffen, en in alle monsters ging het om een cocktail van meerdere bestrijdingsmiddelen.
Blootstelling aan meerdere bestrijdingsmiddelen tegelijk lijken onschuldig maar vormen risico's voor de gezondheid. Vooral ongeboren en kleine kinderen zijn kwetsbaar. Bestrijdingsmiddelen bevatten synthetische stoffen die in het lichaam als xeno-oestrogenen gedragen. Deze vormen een zware belasting op de ontgiftingsorganen en hebben daardoor meer vitaminen en spoorelementen nodig om hun functie uit te voeren. Verder ontregelen xeno-oestrogenen de hormoonbalans. Ze worden ook in verband gebracht met het steeds meer en steeds agressievere vormen van kanker.
In de periode 2018 tot 2020 verdubbelde het aantal bestrijdingsmiddelen in rozijnen naar gemiddeld 11,3 gifsoorten per meting. Het maximaal aantal gevonden bestrijdingsmiddelen steeg van 14 in 2018 naar 30 in 2020; Rozijnen: een tussendoortje met veel restanten van bestrijdingsmiddelen.
Wijn kost in de supermarkt vaak maar een schijntje. Dat kan alleen door grootschalige productie en het gebruik van pesticiden en dat lijkt niet zonder risico, zo ontdekten de makers van het tv-programma 'De prijsknaller'. Zie: Goedkope wijn vol pesticiden, tot wel 26 soorten. Levensgevaarlijk. - Deze lijst is behoorlijk uit te breiden, dit zijn slechts enkele voorbeelden, het is helaas anders dan vroeger.
Helaas krijgen we veel minder vitaminen, mineralen en spoorelementen binnen dan vroegen! De intensive landbouw methoden met de bijbehorende bemesting, bestrijdingsmiddelen en later in het verwerkingsproces ook nog conserveermiddelen maakt dat we zelfs extra vitaminen, mineralen en spoorelementen zouden moeten nemen om deze lichaamsvreemde stoffen af te voeren.